Over welke apps gaat het?

Er zijn veel en steeds meer apps die gebruik maken van AI. Veel daarvan kunnen gebruikt worden door ‘gewone consumenten’. Er is geen definitie van AI waar iedereen het over eens is. Dat maakt het onmogelijk een volledig overzicht te geven van alle toepassingen. Is de spellingscorrectie of voorspelling van het toetsenbord op je mobiele telefoon ook AI? De manier waarop je telefoon foto’s groepeert en gezichten herkent? Of zijn alleen de grote generatieve modellen AI

network of different apps and logo's suggesting an abundance of choice in applications

Praktisch gezien zijn veel toepassingen gebasseerd op techniek van ChatGPT (tekst) en DALL-E (afbeeldingen), beide van OpenAI. Andere bedrijven kunnen plugins schrijven voor ChatGPT. Daarvan zijn er vele,bijvoorbeeld om pdfs of diagrammen te creëren. Of om documenten te kunnen bevragen, zoals je eigen pdf-bestanden.

Er zijn ook plugins voor ChatGPT. Handig in hoger onderwijs zijn plugins die wetenschappelijke bronnen zoeken, of die powerpointslides maken. Google Bard is de LLM van Google, en het is te verwachten dat ook Google steeds meer van dit soort diensten zal integreren in bestaande applicaties.

Andere diensten gebruik van de techniek van ChatGPT onder een andere naam. Bing Chat is een uitbreiding van de zoekmachine Bing met een chatfunctie die live naar bronnen op het internet zoekt. Microsoft heeft onder de naam CoPilot toepassingen in M365 zoals Word, Powerpoint, Onedrive maar ook om code voor computerprogramma’s te schrijven in Microsoft’s Visual Studio. Wellicht dat Microsoft de naam CoPilot nog eens kan veranderen, want er vallen nu veel verschillende toepassingen onder.

OpenAI heeft ook Whisper gemaakt, hiermee kan audio worden omgezet naar tekst. Midjourney en Stable Diffusion kunnen net als DALL-E afbeeldingen genereren. LLAMA is een chatbot gemaakt door Meta. Stable Diffusion is open source en LLAMA heeft ook een licentie die het mogelijk maakt het zelf te gebruiken, ook voor commerciële doeleinden. Het vraagt wel een flinke computer.

Firefly is onderdeel van Adobe. Het genereert afbeeldingen. De Creative Suite van Adobe met software voor onder andere grafisch ontwerp en video editing wordt heel veel wordt gebruikt door professionals.

Welke apps in je onderwijs?

Ik wil niet voorschrijven of voorspellen welke diensten het meest relevant zijn voor gebruik in (hoger) onderwijs. Maar gezien de integratie in Microsoft 365 en de algemene bekendheid ervan, voorlopig waarschijnlijk: ChatGPT. Daarnaast, voor creatieve beroepen, waarschijnlijk Firefly. Adobe’s Creative Suite is niet zonder concurrenten, maar nog altijd een ‘industry standard’.

Voor IT’ers zijn ook aanbevelingen te doen, maar gezien de aard van hun werk en de snelle ontwikkelingen neem ik aan dat ze er zelf bovenop zitten.