Hoe helpt ChatGPT docenten?

Maak het werk makkelijker. Zoals je in de cursus prompt engineering kunt zien zijn er tal van voorbeelden te bedenken waarmee LLMs het werk makkelijker kan maken. Verzin prompts voor het opzetten van een workhops, het brainstormen over werkvormen, het schrijven van casuïstiek.Maak (oefen)toetsen met ChatGPT.

Prompts als ‘Maak 10 multiple choicevragen over Nederlandse grammatica. Geef bij elke vraag aan wat het goede antwoord is en welke grammaticaregel van toepassing is’ doen het prima. De prompt ‘Maak 30 …’ liep bij mij vast. Na tien vragen vond ChatGPT het wel welletjes en schreef gewoon: ‘Dit zijn er tien. Ik ga er nog 20 genereren’ – maar deed dat niet.

Met wat plugins voor ChatGPT is ook het zoeken naar wetenschappelijke literatuur makkelijker. Het kan helpen bij samenvatten van lange teksten. Of het bevragen van die teksten. Studenten gebruiken AI graag voor het verbeteren van taalfouten, wij docenten maken natuurlijk nooit taalfouten. Dus het zou nutteloos zijn om onze teksten daarop te laten controleren. Toch?

Er zijn ook plugins (of CoPilot in Powerpoint?) voor het maken van powerpoints op basis van een enkele instructies. Your mileage may vary, maar als het lukt is het erg handig.