De cursus

Er zijn AI modellen voor het genereren van tekst, beeld, audio, video. En er zijn steeds meer hulpmiddelen die deze functies combineren. Deze cursus richt zich op modellen die tekst genereren. Zulke modellen hebben op korte termijn de meeste invloed op onderwijs, en roepen veel vragen op. De principes uit deze cursus zijn voor andere AI modellen overigens niet fundamenteel anders.

Wat levert het op?

Als je dit leest ben je begonnen met een basiscursus prompt engineering. Wat is dat? Generatieve large language models (LLMs) zoals ChatGPT of Google Bard reageren op jouw ‘prompt’ – een ‘ingeving’, een opdracht. Hoe beter die opdracht in elkaar zit, hoe beter de resultaten.

Je leert hoe je LLMs kunt gebruiken voor het maken van onderwijsmateriaal, toetsen, en hoe je met studenten en collega’s in gesprek kunt over de waarde van ChatGTP, Bard en andere LLMs.

Leer hoe je ChatGPT kritische teksten laat schrijven

Na deze cursus ben je er beter in dan je studenten.

Deze cursus is ‘hands on’ en leidt je in de eerste vijf lessen langs de vaardigheden die komen kijken bij het maken van een prompt. Je hebt daarna een goed begrip van de mogelijkheden en beperkingen van LLMs. Je kunt je eigen interacties met een LLM analyseren en je weet hoe je tot betere of andere resultaten kunt komen. Je hebt ook een basis om met collega’s in gesprek te gaan over de bruikbaarheid van LLMs voor toepassingen door jezelf of studenten.

Het tweede deel van de cursus, vanaf les zes, gaat over het kritisch beoordelen van die resultaten. Dit geeft ook handvaten voor het ontwikkelen van opdrachten voor studenten die onvermijdelijk gebruik maken van ChatGPT of andere LLMs.

Voordat je verder gaat

  1. Maak een account aan voor ChatGPT of Google Bard (of een andere LLM), zodat je gebruik kunt gaan maken van de chatbot.
  2. Iedere les eindigt met een oefening, dus open een tweede tab of browserscherm met de chatbot.
  3. Een collega. Kan het alleen? Jawel, maar het is leuker en makkelijker om over elke les met een collega te praten.
  4. En begin!